ОКУЛТНИ СВЕТ ДРАГУТИНА ИЛИЋА - Радуловић, Немања (Наслеђе, 2007)
У раду се истражују могући извори окултним мотивима у делу Драгутина Илића. Спиритизам, који сам Илић помиње у својим аутобиографским списима, упоређује се са местима у Светлим сликама и драми После милион година. Међутим, неким од кључних мотива Илићевог стваралаштва и његовом погледу на свет могу се наћи паралеле и у тада популарној теозофији Блавацке. Посебно место заслужује драма Први грех због специфичне представе Луцифера одређене тзв. „луциферијанском гнозом“. Илићево стваралаштво се тако може сагледати у контексту оне струје европске књижевности с краја 19. и почетка 20. века која је била под утицајем оновремених окултних учења.