АЛБЕР КАМИ, КА ДИЈАЛОГУ: РЕЧ У СЛУЖБИ РЕЧИ - Команеску, Флоринела (Наслеђе, 2008)
Овај рад разматра механизме функционисања једног изузетно занимљивог аргументативног типа текста. У поређењу са било којом другом техником убеђивања овакав текст на важности добија тиме што намеће једну текстуалну супериорност у односу на јединицуречи. Рад се бави текстом Албера Камија „Ка дијалогу“ (А. Ками, 1950., Хроника 1944.-1948., Париз, Едиција Gallimard, 175-179) који је објављен у контексту актуелних историјских и политичких збивања, али коме је дато једно универзално значење захваљујући стратегији која је у тексту примењена. Кључни елемент, не само за функционисање текста, већ и за његову анализу, представља однос који он гради са оним коме се обраћа, а који имплицира механизам одређеног дискурса који носи исти аргументативни тон.