ДОКУМЕНТАРНО И ФИКЦИОНАЛНО У ДРАМСКОМ ДЕЛУ ФУЕНТЕОВЕХУНА ЛОПЕА ДЕ ВЕГЕ - Карановић, Владимир Ј. (Наслеђе, 2008)
У раду се дефинишу термини „документарно“ и „фикционално“ у циљу одређивања оквира истраживања. Лопе де Вега, као и већина драмских аутора шпанског „златног века“, преузима тему из доступних историјских извора (хронике, записи, историје) националног или локалног карактера, а затим саображава изворе свом стваралачком сензибилитету и ствара дело блиско позоришној публици тога времена. Будући да је један од предуслова нове (шпанске) комедије, према Лопеу, да се допадне публици, аутор маестрално сједињује стварност и фикцију и читаоцима (и гледаоцима) представља дело у којем наилазимо на елементе историје, фолклора, идеологије и друштвене ангажованости.