HISTORIJA – RADOSNA ZNANOST? - Блажевић, Зринка (Наслеђе, 2018)
Na tragu nietzscheansko-foucaultovske genealoške metodologije u članku se pokušava propitati utjecaj Nietzscheova filozofskoga sustava na kreiranje postmodernističke epistemologije, s posebnim osvrtom na reflekse Nietzscheove kritike historije u okviru suvremene historiologije. Nakon detektiranja „protopostmodernističkih“ elemenata Nietzscheove filozofije, slijedi prikaz Foucaultova i Whiteova postmodernističkoga čitanja Nietzscheove kritičke teorije historije. S osloncem na suvremenu teoriju performativnosti zaključno se predlaže jedna moguća interpretativna (zlo)upotreba Nietzscheove filozofije historije u funkciji afirmacije postmoderne historijske znanosti.