ХЕРМЕНЕУТИКА И ПЕРСПЕКТИВИЗАМ: ПОЈАМ ХОРИЗОНТА КОД НИЧЕА И ГАДАМЕРА - Радојчић, Саша (Наслеђе, 2018)
Овај чланак анализира неке односе између Ничеовог перспективизма и Гадамерове филозофске херменеутике. Средишни појам у овој анализи је појам хоризонта, који се појављује у Ничеовом другом Несавременом разматрању – О користи и штети историје по живот и Гадамеровом главном делу Истини и методи. Оба појма, ничеански и гадамеровски, конституисани су по аналогији са свакодневном језичком употребом, али воде различитим концепцијама историје, традиције и интерпретације. У перспективизму, хоризонти остају одељени, док за разлику од тога, филозофска херменеутика говори о „стапању“ хоризоната.