СРБИЈА И СРПСКИ ЈЕЗИК У ГОДИНАМА 1941–1944 - Miodońska, Lilianna (Наслеђе, 2008)
Влада Националног /Народног/ спаса на челу са генералом Миланом Недићем тежила је свим снагама да постигне стабилизацију у окупираној земљи. Један од доказа је ибављење проблемима који су мучили српско друштво, а који су било прилично удаљени од њених тадашњих преокупација. Радило се о питању које се тицало језика и његовог правописа. Плод настојања језикословца – Ново правописно упутство било је објављено 1942. године. Веома доследно поједностављивало је дотадашњи правопис, елиминишући пре свега дублетне форме као и друге формулације које су то омугућавале. Нови правопис је, пре свега, узео у обзир проблем употребе слова х, нова правила поделе речи на слогове која су се ослањала на сасвим новим принципима и интерпункцију, која је захваљујући уведеним променама постала логичка. Ново правописно упутство било је следећи важан покушај кодификације српског пра вописа на путу ка постизању идеала за који се залагао Вук Стефановић Караџић – Пиши као што говориш.