21. ВЕК: ДОБА ОДОБРАВАЊА, ИЛИ ИНТЕРЕСА? УСПОН ДЕМОКРАТСКОГ ИМПЕРИЈАЛИЗМА И „ПАД“ ВИЛИЈАМА ШЕКСПИРА - Богоева-Седлар, Љиљана (Наслеђе, 2009)
Рад даје културолошки преглед и критичку анализу првих година двадесет првог века из перспективе неколико догађаја који су почетак тог века обележили. Поред Конференције о расизму и расној дискриминацији која се почетком септембра 2001. завршила у Дурбану, у Јужној Африци, и догађаја везаних за сам 9/11 у Америци, рад посебан значај придаје забрињавајућим појавама у култури и образовању. Реч је о изгласавању, а потом повлачењу закона који налаже да уџбеници из историје у Француској морају о француској колонијалној поршлости говорити у позитивном светлу; о предлагању, и повлачењу предлога, да се у енглеским школама из наставе избаци Шекспир и свеколика класична књижевност, да би деца имала времена да анализирају савремене новинске текстове и телевизијски програм, и да уче језик компјутера; о додели Нобелове награде драмском писцу и активисти Харолду Пинтеру; о наградама које америчка влада додељује политичким истомишљницима и апологетама, уметницима као што су Вацлав Хавел и Марио Варгас Љоса; о политички и војно отвореним и бруталним притисцима да се произведе сагласност за ратове којима се успоставља такозвани демократски империјализам, о конституисању уметности која на разне начине подржава и опслужује идеолошке потребе поменутог неоимперијалног пројекта, али и о уметности која остаје свест, савест, и енергија који омогућавају да се социјална правда, човекољубље и права демократија никад не забораве и не затру.