TAJНА СМРТИ У ПОЕЗИЈИ РАСТКА ПЕТРОВИЋА - Ђорђевић, Драгослав (Наслеђе, 2009)
Овим радом осветљене су суштинске функције и значења тајне смрти у Петровићевом делу и стваралачкој поетици. Приказани су и начини доласка до њеног откровења (које је и суштински, епифанијски циљ аутора), а ти начини су смрт: природна и насилна (убиство и самоубиство). Основни циљеви истраживања овог рада: осветљење чина откровења смрти и улога тајне смрти у мистичној структури дела и поетике Растка Петровића. тајна смрти је такође и утемељена од стране аутора у хришћанској и митолошко-паганској традицији српске духовности.