СПОРТСКИ ДИСКУРС У СВЕТЛУ КОГНИТИВНЕ ЛИНГВИСТИКЕ – КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА ПОБЕДЕ И ПОРАЗА У НАСЛОВИМА - Силашки, Надежда Р. (Наслеђе, 2009)
Вишеслојност значења наслова у спортској штампи у раду ћемо покушати да објаснимо кроз њихов метонимијски и метафорички карактер. Процесе метонимизације и метафоризације илустроваћемо примерима наслова и указаћемо на могуће мотиве метафоричког изражавања спортских новинара. Бавићемо се само једним аспектом метафоричности наслова на српском језику – метафоричности заснованој на метонимији која проистиче из карактеристичне комуникативне ситуације у којој долази до креирања спортског дискурса – концептуализацијом победе и пораза на спортским теренима.