АПСТРАКТНО СЛИКАРСТВО И ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА ФИЛОСОФИЈА: (о умјетности, предметности и стварности) - Томић, Станислав (Наслеђе, 2009)
У овом раду се развија идеја о аналогији апстрактног сликарства и трансценденталне философије. Аналогија између нефигуративног сликарства и трансценденталне философије темељи се на њиховим битно заједничким карактеристикама које се, као такве, овдје желе приказати. У том смислу, овдје је у почетној фази обликовања ове идеје предочена компарација Ингарденовог схватања апстрактног сликарства, које је приказано у оквиру његовог философског разматрања „слике”, са Кантовом трансценденталном философијом. Међутим, успостављање посве специфичног односа између апстрактног сликарства и трансценденталне философије се даље рефлектује у онтолошку раван, тако што се у њему јавља пројекција односа умјетности, предметности и стварности. при том, врло важно мјесто у разматрању односа овог вида сликарства и трансценденталне философије има уобразиља, која, поред тога што је од суштинског значаја за апстрактно сликарство и трансценденталну философију, као једна од њихових битних заједничких карактеристика, стоји на средини као спона између почетне и крајње поставке овог рада.