ЗA JЕДНУ ИСТОРИЈУ КЊИЖЕВНОГ ЛУДИЛА. ОД ШАРЛА НОДЈЕА ДО АНДРЕ БЛАВЈЕА: У ПОТРАЗИ ЗА НЕМОРАЛНОШЋУ - Tremblay, Tanka G. (Наслеђе, 2009)
Оспоравана категорија у кругу књижевног естаблишмента, књижевно лудило, које је књижевницима почетком XIX века открио Шарл Нодје, узнемирава. Нарочито изгледа да оно претпоставља низ узнемирујућих критеријума, често спорних (и побијаних), почев од критеријума одсуства потомства, који се мењају с временом према радозналом погледу библиофила који је, од Шарла Нодјеа у XIX веку па све до Ремона Кеноа и Андреа Блавјеа у XX веку, обузет књижевним лудацима. Ова студија покушава да (поново) успостави историју ове категорије која с пуним правом припада књижевној историји.