ЛУДАК, ОТУЂЕНИ, ДРАМАТУРГ: ПОЗОРИШТЕ АЛФРЕДА БИНЕА И АНДРЕА ДЕ ЛОРДА - Poirier, Jacques (Наслеђе, 2009)
Док је XIX век славио разум (позитивизам, експериментални метод...), крајем века се опет појављују сенке. Под утицајем психијатрије, у пуном замаху, лудило преплављује књижевност, а пре свега позориште. Управо тако ће велики психолог Алфред Бине сарађивати са драматургом Андреом де Лордом на низу позоришних комада у којима се приказује лудило. Кључно питање бави се тако видљивошћу менталне болести која се, каткад, лако опажа (луда која мисли да је воз...), али најчешће остаје прикривена – пошто у ствари привидна нормалност скрива и најгоре поремећаје.