БЛАНШ ДУБОА, У ЗАМЦИ ПАНОПТИКОНA - Влашковић, Биљана Р. (Наслеђе, 2009)
Рад говори о различитим начинима на које видимо ствари, и усмерен је не ка објашњавању, већ ка разумевању лика Бланш Дубоа и оних њених душевних борби које је Тенеси Вилијамс приказао или само предочио у својој драми Трамвај звани жеља. У проучавању моћи појединца да бира како своје моралне вредности тако и своју традицију, рад се ослања на Фукоове дефиниције лудила и на филозофију егзистенцијализма и покушава да одреди границу између лудила и разума онако како је она описана у Трамвају и у односу између Бланш и Стенлија Ковалског, њеног љубавника-демона. Вилијамс је искористио мотив лудила не само да покаже како особа реагује на утицај околине, већ и да укаже на то да свет индивидуалног лудила, или свет субјективне реалности, има како одбојну тако и своју привлачну страну.