ДА ЛИ ЈЕ ЛУДА МУДРА? - Рајичић-Перић, Светлана (Наслеђе, 2009)
Рад се бави промишљањем бинарне и оксиморонске природе мудре луде у постмодерној књижевности на примеру романа Милорада Павића, Последња љубав у Цариграду. Луда је биће које је потврда археолошке природе постмодерне, она у себи носи двоструки теолошко-филозофски систем, хришћански и старогрчки, наслаге прошлости које творе савремени систем. Сама луда је противречна у себи, спаја некада неспојиве естетске категорије узвишеног и комичног, трагичног и ружног. Она је потврда данашњице као надсимулације а мудро нас као некада Дон Кихот и Хамлет пародијом води ка спознајама и слободама.