ВИЗУЕЛНО И АУДИТИВНО ОПАЖАЊЕ КАО ОСНОВА ПОСТАВКЕ И РАЗВОЈА ПЕВАЊА СА ЛИСТА - Тодоровић, Драгана (Наслеђе, 2005)
Опажање и репродукција чине основ, почетак реализације сваког музичког доживљаја – певања, свирања на инструменту, слушања музике и др. Главне смернице нашег истраживања су: - посматрање и детаљна анализа функционисања опажања и репродукције при интерпретацији мелодијског тока; - могућности прожимања опажања и репродукције; - уочавање посебно визуелних законитости; - развој гласа, као најсигурнијег показатеља музичког мишљења. Процес опажања (ВИЗУЕЛНОГ) и репродукције (ГЛАСОВНЕ) везали смо директно за процес певања са листа и приказали улогу и дејство многих интелектуално-физиолошких својстава. Суштина истраживања је покушај синхронизације психо-физичких процеса током претварања визуелних утисака у звук путем гласовне репродукције.