„КО ЈЕ ТАЈ ЧОВЕК И ШТА ХОЋЕ ОД МЕНЕ“: НЕУРОЗЕ И ПСИХОЗЕ ЕДУАРДА САМА И ПРОБЛЕМ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У РОМАНУ БАШТА, ПЕПЕО - Вељковић-Мекић, Јелена П. (Наслеђе, 2009)
Будући да проблеми психозе, неурозе и идентификације потпадају под области психологије, психијатрије и психоанализе, опредељујемо се да тумачимо поједине делове романа помоћу психоаналитичке методе. У овом раду ћемо покушати да изразиту способност књижевног лика Едуарда Сама, која се тиче узимања на себе разнородних улога, објаснимо помоћу његових психотичних и неуротичних склоности и карактеристика. Психоаналитички приступ би нас могао довести и до разрешења проблема садржаног у другом делу рада, а који се односи на немогућност утврђивања идентитета Едуарда Сама и на кризу идентитета младог Андреаса Сама, условљену блокирањем идентификационог процеса од стране оца. Извесну пажњу посвећујемо и приповедачком поступку који гради књижевни лик Едуарда Сама и поступку који иронијом деконструише читав један свет сећања у циљу стварања новог романескног света.