СЛОБОДНИ НЕУПРАВНИ ГОВОР ЕНГЛЕСКО-СРПСКЕ ПАРАЛЕЛЕ - Каравесовић, Дејан М. (Наслеђе, 2010)
У раду се на примерима разматрају основни видови реализације слободног неуправног говора у енглеском и српском језику на основу материјала преузетог из енглеских извора и њихових превода на српски језик. Уз то, рад указује на могуће интерпретативне и преводилачке проблеме који се могу јавити услед двосмислености и нејасноћа које носи наведени вид преношења туђих речи. Циљ је, такође, да се пружи преглед основних паралела које се могу повући при јављању ове појаве у два језика, као и указивање на терминолошка и методолошка непоклапања везана за ове два феномена.