ЈЕЗИЧКИ ТРАНСФЕР, СРОДНЕ РЕЧИ И ПРОДУКТИВНО ЗНАЊЕ ДЕРИВАЦИЈЕ УЧЕНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА КАО СТРАНОГ - Даниловић, Јелена Р. (Наслеђе, 2010)
У раду се излажу резултати истраживања које је имало циљ да испита да ли рецептивно/продуктивно знање српско-енглеских сродних речи у српском има утицаја на продуктивно знање деривације у енглеском језику, код ученика енглеског језика као страног, поредећи њихово знање енглеских лексема које имају сродне облике у српском са знањем енглеских лексема које немају сродне облике у српском, помоћу теста деривативних облика. Резултати потврђују хипотезу да ученици не препознају све контексте у којима би познавање матерњег језика могло да олакша усвајање лексике страног језика и да је, стога, неопходно укључити сродне речи у наставу.