ТЕОРИЈA ВИШЕСТРУКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ И ЊЕНЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ НА УЧЕЊЕ И УСВАЈАЊЕ СТРАНОГ ЈЕЗИКА - Чаушевић, Сандра Д. (Наслеђе, 2010)
Овај рад се бави теоријом вишеструке интелигенције Хауарда Гарднера и њеном применом, како на школско учење, тако и на учење и усвајање страног језика. Сматрајући да класични IQ тестови не узимају у обзир пун опсег људске интелигенције и да сви имамо индивидуалне снаге и слабости, Гарднер дефинише седам врста интелигенција. Применом ове теорије, како у општем образовању, тако и у настави језика, наглашава се важност поштовања индивидуалних разлика ученика и на тај начин поспешује њихово усвајање језика.