О ИЗВОРИМА И ТИПОВИМА НАЈЧЕШЋИХ ГРЕШАКА У УСМЕНИМ ПРЕЗЕНТАЦИЈАМА HA ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ КОЈИМА ЈЕ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК СРПСКИ - Стефановић, Сандра (Наслеђе, 2010)
Овај рад је заснован на анализи грешака и претпоставкама да се многе грешке могу приписати следећим изворима: матерњем језику, L1 (међујезичке грешке), циљном језику, L2 (унутарјезичке грешке), као и стратегијама којима ученик усваја страни језик (развојнегрешке). Фокус овог рада биће на међујезичким и унутарјезичким грешкама, чији извори могу бити трајни или тренутни и они врше утицај на нивое језичког система који ће бити предмет овог рада (морфолошки и синтаксички). Истраживање, које је спроведено у Другој крагујевачкој гимназији и које је обухватило 62 ученика другог разреда који уче енглески као први страни језик, нуди преглед најчешћих грешака у усменим презентацијама на енглеском језику, које нису случајне, нити су резултат атмосфере коју окружење у учионици намеће (нпр. узнемиреност, недостатак самопоуздања), већ се више пута понављају. Истраживање је показало да су међујезичке грешке чешће и бројније. Овим прегледом, односно класификацијом грешака према изворима и типовима, нуди се одређена методологија којом би се грешке могле спречити и исправити, а која се базира на упоредној анализи српског и енглеског језика. Резултати истраживања се могу искористити у педагогији језика, јер нуде предлог где тражити узроке грешака које се јављају у усменим презентацијама, као и у самом наставном процесу.