ЗАДРЖАВАЊЕ АПОКАЛИПСЕ: KATECHON И ВЕЛИКИ ИНКВИЗИТОР - Милисављевић, Владимир (Наслеђе, 2010)
У новозаветној књижевности под термином katechon се подразумева историјска сила која, тиме што задржава Антихристов долазак, истовремено одлаже и крај света или „апокалипсу“, која том доласку следи. у 20. веку Карл Шмит је реактуализовао теолошки појам katechona и уздигао га у услов могућности историје, која се збива у ишчекивању другог Христовог доласка. Према Шмитовом тумачењу појам katechona има позитивну функцију, јер омогућује да се сузбију анархистички и апокалиптички импулси изворног хришћанства и да се хришћанска религија уобличи у овоземаљску политичку величину. Али, са учењем о katechonu јавља се и опасност да хришћанство буде изручено силама овога света, а пре свега политици. Циљ овог текста је да покаже да „легенда о Великом инквизитору“ фјодора Достојевског тематизује управо овај круг проблема. Представа о цркви коју излаже Велики инквизитор показује сва карактеристична обележја katechona у Шмитовом смислу. Истовремено, концепција о слободи и бесконачној вредности личности, коју Достојевски супротставља аргументима Великог инквизитора, може се схватити као одговор на тешкоће којима се излаже пројекат радикално посветовљеног хришћанства.