СЕНТИМЕНТАЛНА РЕТОРИКА И ЊЕНО „ОНЕОБИЧАВАЊЕ“: ПЕТРАРКИЗАМ И АНТИПЕТРАРКИЗАМ У НЕКИМ ФРАНЦУСКИМ НАРАТИВНИМ ДЕЛИМА XVI ВЕКА - Валчић-Булић, Тамара (Наслеђе, 2011)
У раду се, у светлу петраркизма и антипетраркизма као његовог наличја у француској лирици педесетих година XVI века, анализирају основне одлике естетике љубавне патње присутне у неким наративним прозним делима ране, а затим позне ренесансе. На основу анализе употребе одређених врста позоришног говора и лирског израза, затим анализе вокабулара, синтаксичких конструкција, стилских фигура, биће указано на продор петраркистичке сентименталне реторике у прозу као и на поступак “онеобичавања” ове реторике код одређених аутора.