ПЕРЦЕПЦИЈА ГРАДА У ПРОЗИ, СЛИКАРСТВУ И НА ФИЛМУ НАКОН БЛИШОВИХ ГРАДОВА У ЛЕТУ - Недељковић, Александар (Наслеђе, 2011)
Перцепција онога што градови јесу данас битно се мења ако имамо у виду и оно што би они могли бити у будућности. Наука не искључује могућност да ћемо једног дана открити антигравитацију. У том случају, стамбене зграде, па и читави градови, могли би да стекну способност да се покрећу вертикално, и премештају на друге локације, па чак и на друге планете. Гледаоци и читаоци који су кроз филм, сликарство или књижевност упознати са овим перспективама будућности, већ сада другачије виде стварност, другим очима гледају данашње градове, ове статичне, везане за тло. Значајан допринос таквом унапређеном гледању дао је писац Џејмс Блиш.