ПОТРАГА ЗА ИСТИНОМ У РОМАНУ ЧУДЕСНО ПУТОВАЊЕ ПОМПОНИЈА ФЛАТА - Јовановић, Ана; Секулић, Мирјана (Наслеђе, 2011)
Потрага за истином представља окосницу Мендосиног романа Чудесно путовање Помпонија Флата чији су планови организовани у функцији проблематизовања те истине. Сам текст представља историографску метафикцију у којој се препознају значајне одлике постмодернистичке прозе. То су, пре свега, критика традиционалне историографије која претендује да „објективно“ прикаже минуле догађаје, пародија и однос центра и маргине. Организациони принцип текста је путовање у потрази за истином и знањем које се одвија на два плана. Истина се преиспитује у смислу апсолута, конструкта који постоји независно од приповедача, али и у смислу непосредног представљања стварних догађаја. Овим се уводе елементи детективског романа будући да је један од водећих принципа радње разоткривање околности наводно почињеног злочина.