БЕКЕТ И САРОТ: У ПОТРАЗИ ЗА НОВОМ УМЕТНОШЋУ РОМАНА - Тешановић, Биљана (Наслеђе, 2011)
Вероватно да немамо довољну дистанцу да објективно судимо о естетичкој вредности савременог романа. Требало је скоро пола века да би се боље сагледао домет делâ Самјуела Бекета и Натали Сарот, за која се ни данас не зна, а у најбољем случају не зна довољно, која су извршила својеврсну формалну револуцију, која се може упоредити са апстрактним сликарством. Размишљајући о генези и сазревању ових писаца, на основу критичких осврта о њима, али и еволуције њихових сопствених теоријских ставова о сликарству и књижевности, наметнуо нам се неочекиван закључак: ако се потврђује мишљење да је Бекет зачетник апстрактне књижевности, специфичан допринос Саротове се најбоље може дефинисати оксимороном „апстрактни реализам“.