ОЏИГОВА СМРТ МАРСЕЛА ШВОБА – ОБНАВЉАЊЕ МИТА - Лончар, Ана (Наслеђе, 2011)
Приликом транспозиције једног мање познатог мита америчких Индијанаца у приповеци Оџигова смрт, Марсел Швоб је био принуђен да изврши одређени број измена како би причу ускладио са европском митологијом. У том процесу дошло је до померања значења самог мита, па се може закључити да Швоб не врши само пребацивање мита из једне културе у другу већ га поново ствара.