ГОСПА С ЈЕЗЕРА И ГАЛАДРИЈЕЛА: СРЕДЊОВЕКОВНИ ОДЈЕК У ГОСПОДАРУ ПРСТЕНОВА - Крсмановић, Зорана (Наслеђе, 2011)
У овом раду проучавамо приказивање двеју значајних женских фигура, виле Госпе са Језера у Ланселоту у прози и вилењакиње Галадријеле у Толкиновом Господару прстенова. Анализирамо њихове сличности и разлике, као и улоге које играју у приповестима, како бисмо видели да ли и како Толкин користи средњовековне технике конструисања лика, без намере да посматрамо овај артуријански роман као један од његових извора. Слике чудесних жена помагача су неодређене и сложене, њихова обележја измичу читаоцима који морају да их траже у додатним текстовима. Књижевни поступци нису једини одјеци и средњовековни трагови у Толкиновом делу. Још значајнији је феномен покретљивости текстова, драгоцено наслеђе средновековног писања.