КАКО ПРЕВОДИТИ СТИЛСКЕ И ПРАГМАТИЧКЕ ЕФЕКТЕ ГЛАГОЛСКИХ ВРЕМЕНА? АНАЛИЗА ПРИПОВЕТКЕ „ПЕРИФЕРИЈСКИ ЗМАЈЕВИ“ ВИДОСАВА СТЕВАНОВИЋА И ЊЕНОГ ФРАНЦУСКОГ ЕКВИВАЛЕНТА - Ашић, Тијана (Наслеђе, 2011)
У овом чланку анализирамо различите наративне функције глаголских времена у приповетки В. Стевановића „Периферијски змајеви“. Показујемо да је централно приповедачко време у овој причи перфекат а да аорист, имперфект, несвршени и свршени презент служе за стварање посебних стилских и прагматичких ефеката. Други аспект овог рада је поређење оригинала и француског превода приче – циљ нам је да утврдимо да ли су и на који начин у француском еквиваленту остварени ефекти које глаголска времена производе у оргиналу.