АЕРОДИНАМИЧКА СТУДИЈА КОНТЕКСТУАЛНЕ НАЗАЛИЗАЦИЈЕ У ФРАНЦУСКОМ И БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ - Бркан, Алтијана (Наслеђе, 2011)
Имали смо циљ да урадимо једну аеродинамичку компаративну студију контекстуалне назализације (регресивне и прогресивне) у француском и босанском језику. Занимао нас је такођер евентуални утицај матерњег језика на страни у оквиру контекстуалне назализације. Корпус за анализу смо снимили уз помоћ EVA 2 апарата (Teston et al. 1999), у просторији за професионално снимање у Институту за општу и примјењену лингвистику и фонетику у Паризу. Инструмент није штетан по говорнике и мјери назални и орални проток зрака. Резултати овог истраживања су показали да у оба језика постоји и регресивна и прогресивна контекстуална назализација. Регресивна контекстуална назализација је битнија у босанском него у француском, с тим да треба имати на уму да су резултати показали да у оба језика имамо битно „заостајање“ назалног протока зрака у контексту VCn. Међутим, то заостајање је веће у француском него у босанском. Што се прогресивне контекстуалне назализације тиче, статистике не показују битну разлику између два језика. У овом истраживању смо, углавном у свим анализама, примјетили утицај матерњег језика на страни.