ДИДАКТИЗОВАТИ ПОЗОРИШНИ ВЕРБАЛНИ ПРОСТОР: СЛУЧАЈ ЈОНЕСКО - Шотра-Катунарић, Татјана (Наслеђе, 2011)
Јонесков вербални простор изузетно богат, показао се погодним за реализацију дидактичких циљева везаних за лингвистичке и књижевне анализе текста на универзитетском нивоу. Јонескове језичке игре омогућавају наставнику коришћење еклектичког дидактичког приступа, а студенту отварају различите могућности за вежбе на свим нивоима: фонолошком, морфосинтаксичком, семантичком, хеуристичком . Циљ нашег дидактичког приступа тежи ка томе да код студента развије ефикасне стратегије читања Јонесковог позоришног текста, да отвори нове оквире за комуникацију и интерпретацију и рад на тексту путем различитих дидактичких поступака (когнитивни, интерактивни, структуралистички, прагматички) и то по етапама радећи на: вежбама перцепције/рецепције усмене и визуелне, продукције усмене и писмене, интерпретације итд). Покушај дидактизације Јонесковог вербалног простора требало би да код студента подигне праг мотивације за учење, да преобрази пасивног студента/читаоца у активног читаоца/копродуктора. Оваквим предлогом желели смо да олакшамо учење француског као страног језика и да прилагодимо наставу граматике/књижевности принципима данашње дидактике.