МОРФОЛОШКА ОБЕЛЕЖЈА ГЛАГОЛА И ЊИХОВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ У НЕМАЧКО-СРПСКОХРВАТСКОЈ ЛЕКСИКОГРАФИЈИ (1945–1971) - Марковић, Кристина (Наслеђе, 2021)
У раду се анализира немачко-српскохрватска лексикографија периода 1945–1971. године са хронолошког, типолошког, а пре свега морфолошког аспекта – разматрају се морфолошке карактеристике глагола и начини бележења датих обележја у речницима послератног периода. Разматра се питање да ли у речницима датога периода постоји уједначеност у погледу морфолошког минимума који би требало да буде заступљен у једном преводном речнику. Систематским приказом структуре речника језичког пара немачки-српскохрватски и упоређивањем речника датога периода показало се да међу њима поред сличности постоје и велике разлике, они чак показују велике недостатке у погледу маркирања морфолошких обележја глагола: граматички подаци бележе се неадекватно, непот пуно и недоследно или се чак потпуно изостављају. Сходно томе, имајући у виду комплексност овога проблема, у речницима наредних периода требало би увести много више доследности и лексикографска обрада требало би да буде што уједначенија у циљу брже доступности тражених информација.