ОСНОВИ ПИЈАНИСТИЧКЕ МЕТОДЕ ЛАЈМЕР-ГИЗЕКИНГ - Раденковић, Александра (Наслеђе, 2021)
Предмет овог рада је упознавање са књигом K. Leimer, W. Gieseking, Piano Technique - The Shortest Way to Pianistic Perfection у којој је изнета суштина њихове пијанистичке методе. Овај рад је отворио ново поглавље у теорији пијанизма. Аутори су по први пут покушали да опишу и систематизују искуство психотехничке шкoле пијанизма, односно методе која у први план ставља извођачев ментални однос према делу и инструменту. Као претечу ове школе можемо означити Ф. Листа који је указао на ментални приступ у решавању извођачких проблема. Овакав приступ био је запостав љен у разматрањима анатомско-физиолошке школе. Супротно ставовима ове школе, Лајмер у средиште своje методе поставља динамички систем - мозак, прсти, клавијатура, тон, уши, пружајући основ за сагледавање репродукције музичког дела као временског процеса.