РЕЛИГИЈА, ФИЛОЗОФИЈА И МУЗИКА КАО СИМБОЛИ ДЕКАДЕНЦИЈЕ У РОМАНУ „БУДЕНБРОКОВИ“ ТОМАСА МАНА - Ђокановић, Александар (Наслеђе, 2012)
У раду се разматрају мотиви декаденције и дегенерације у роману Буденброкови Томаса Мана. У Буденброкови. Пропаст једне породице Томас Ман је описао духовна стремљења чланова ханзеатске трговачке породице кроз четири генерације. Основну нит романа чини антагонизам између егзистенције грађанина и уметника. Духовне склоности у грађанском средини доживљавају се као декаденција. Оне се у различитим генерацијама породице Буденброк изражавају кроз религију, филозофију и музику. Духовне тежње одвраћају од делатног живота, воде у ирационално и приближавају смрти. Дегенерација схваћена као опадање виталне животне енергије тече паралелно са све већом префињеношћу карактера главних јунака. У раду ће даље бити речи о оним елементима превасходно Шопенхауерове, али и Ничеове филозофије који су нашли одраза у роману Буденброкови, као и о утицају Вагнерове музике која се испоставља као најјача снага у процесу дезинтеграције једне успешне породице.