РАЗУМЕВАЊЕ СЛИВЕНИЦА У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - Халупка Решетар, Сабина; Лалић Крстин, Гордана (Наслеђе, 2012)
У раду се посматра у којој мери су испитаници различитог узраста, степена образовања и знања енглеског језика способни да успешно реконструишу основе од којих су настале неке сливенице у српском језику, и то прво у изолацији, а потом и у реченичном контексту. Резултати истраживања, спроведеног у основним школама, средњим школама и на факултету, како са ученицима и студентима којима је енглески језик први страни језик, тако и са онима којима то није, потврђују постојање директне корелације између наведених фактора и разумевања сливеница, те указују на веома ниску свест о творбеним елементима али висок степен језичке креативности код испитаника.