ДЕФИНИСАЊЕ СЕМАНТИКЕ ГЛАГОЛСКИХ ВРЕМЕНА ПОМОЋУ ТЕРМИНА „ОСНОВНО“, „ПРАВО“, „ИЗВЕДЕНО“, „НЕПРАВО“ - Грујић, Татјана (Наслеђе, 2012)
Овај рад анализира шта се у савременој лингвистичкој литератури подразумева под основним и изведеним значењима глаголских времена. На примеру презента у енглеском језику показаћемо како се описује глаголско време у дескриптивним граматикама. Циљ нам да покажемо да најновија сазнања когнитивне лингвистике наговештавају да је могуће довести у везу сва значења глаголског времена, односно да постоји мотивисаност, тј. образложеност семантике и прагматике овoг глаголског облика. Ова се мотивисаност показује на нивоу који је дубљи од темпоралне референције. Тај дубљи ниво назваћемо јединственим, језгреним значењем. Сматрам да је неопходно експериментално проверити у наставној пракси потенцијалну педагошку вредност објашњења која би се заснивала на овим увидима.