TЕНДЕНЦИЈЕ РАЗВОЈА ПОЕЗИЈЕ У ВРЕМЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ: ПОЕЗИЈА БЈОРК ИЗМЕЂУ ЕКЛЕКТИЦИЗМА, ХИБРИДНОСТИ И УНИВЕРЗАЛНОСТИ - Моцовић, Снежана (Наслеђе, 2012)
На почетку XXI века појам поезије све више измиче конкретном одређењу. Циљ овог рада је да пружи увид у карактеристике поезије нашег времена – поезије Бјорк – с освртом на теорије Бирмингенске школе и културалне поетике, по којима су артефакти, што у овом случају подразумева текстуални и музички аспект поезије Бјорк, и комплексна мрежа културе у прожимајућем узајамном односу. Прво следи кратка дискусија о значењу појма поезијe да би се могао разумети проблем одређења поезије која проистиче из хибридне популарне културе, којом су поништене границе према високој култури. Културална анализа одабраних песама Бјорк класификованих на основу њихових различитих елемената треба да укаже на то да се еклектични карактер њене поезије, на текстуалном и музичком нивоу пре свега, граничи са хибридношћу. Долази се до закључка да њена поезија управо због синтетичког карактера показује тенденцију ка универзалности. Сама идеја o универзалној поезији потиче од Шлегела – најзначајнијег теоретичара немачког романтизма.