РЕТОРИКА ВИЈЕТНАМСКОГ РАТА У ВОНГАРОВОЈ ДРАМИ СЕЛО БАЛАНГ-АН И КУЦИЈЕВОЈ НОВЕЛИ ПРОЈЕКАТ ВИЈЕТНАМ - Ћурчић, Мирослав (Наслеђе, 2012)
Рад се бави питањем рата у ери савремених технологија у којима се рат води на више фронтова: реч, слика, призор, снимак, симулација, а у којима се бојно поље измешта нарушавајући све дотадашње конвенције. Дела Б. Вонгара и Џ. М. Куција приступају проблематици Вијетнамског рата са сличног становишта, технике, стила и дискурса, обраћајући посебну пажњу на медијске манипулације информацијама, значај пропаганде ратне фотографије, постмодернизовању рата у коме се сама природа претвара у оружје и крајњој симулацији у којој је тешко докучити истину. Размотрићемо вијетнамско питање у контексту ратова који су се збили у деценијама касније, а који се збивају и данас, јер се питања успостављања империјализма демократије увек изнова постављају.