ОДНОС АНТИЧКОГ МИТА И БИБЛИЈЕ У ПЕКИЋЕВОМ »ЗЛАТНОМ РУНУ« - Ахтметагић, Јасмина (Наслеђе, 2004)
Антички митови и библијска грађа, који су прожели Пекићево Златно руно, доведени су у смисаоно суседство, а однос који се успоставља између ова два подтекста проширује романескна значења. Приповедање симеонске историје тече у обрнутом хронолошком поретку, па библијске алузије одпочетка романа иду у сусрет орфејској идеји античког мита која се налази на његовом зачељу. Имплицитно присутни библијски подтекст омогућава сагледавање судбине Његована у кључу кривице за Христово распеће, што и условљава повремено обнављање библијских архетипова у појединим Симеонима и допуњава античким митом већ проблематизовану, духовну оријентацију Његована.