СЛИКА У ТЕКСТУ: „СЛИКА“ ЛОРЕЛАЈ – ХАЈНРИХ ХАЈНЕ И НИНА ХАГЕН - Моцовић Snežana (Наслеђе, 2013)
Полазећи од културалних студија, приложени рад истражује превасходно текстуалност на примерима двеју песама под истим именом Лорелај - два аутора из различитих епоха. У раду се полази од тога да су епоха романтизма и поп културе дискурзивне формације које су уписане у текстовима који из њих произилазе, а чија се различитост нарочито огледа у односу означитеља и означеног. У оквиру постструктуралистичких теорија акценат је на производњи значења, тј. како се ствара „слика“ сирене у песми која потиче из високе културе, а како у песми из популарне културе. Песмама тј. текстовима се прилази као означитељским праксама, што их чини равноправним за анализу и у којима се огледа како се текст и контекст међусобно прожимају.