ДРУШТВА ЗА КУЛТУРНУ САРАДЊУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ - Вујовић, Ана (Наслеђе, 2012)
Почетком ХХ века политичке везе између Србије и Француске, које су већ биле добре, постају чак пријатељске, тако да се у Београду 1904. године оснива Француско књижевно друштво које ће претходити другим сличним друштвима у више градова. После неколико промена имена, данас постоје Друштво за културну сарадњу Србија-Француска и Друштво пријатеља Француске. Период између два светска рата је време најинтензивнијих српско-француских веза. Утицај Француске манифестовао се, како онда тако и данас, у свим областима друштвеног живота: политици, науци, култури и образовању. Пријатељским осећањима придруживали су се политички, економски и војни интереси који, најчешће, нису били супротстављени. Упркос извесним проблемима у политичким односима у последњих двадесетак година, културна сарадња и размене у науци остају честе и плодне. Судећи по прошлости, можемо се надати да, без обзира на то какви ће бити политички односи две земље, ништа неће моћи да угрози културне везе и да ћемо увек имати снаге и воље да тражимо и изналазимо нове путеве сарадње.