ВРЕДНОСНИ СУДОВИ О КЊИЖЕВНОМ ДЕЛУ СРПСКОГ ПЕСНИКА МИТЕ ПОПОВИЋА - Кнежевић, Мара (Наслеђе, 2013)
Мита Поповић, српски песник друге половине деветнаестог века, цењен, хваљен и поштован за живота, после смрти пао је у заборав. Песнички таленат му је одрицан, посебно оценама Јована Скерлића и Јована Деретића, историчара српске књижевности. Сагледавајући укупно стваралаштво Мите Поповића, песника романтизма, његов утицај у времену у којем је живео и оцене његових савременика: Милана Савића, Лазе Костића, Јована Јовановића Змаја, Павла Марковића Адамова, Стевана В. Поповића, као и савремених истраживача: Душана Иванића, Миодрага Павловића, могла би се оспорити оштрина суда, како Јована Скерлића, тако и Јована Деретића о вредности Поповићевог дела у историји српске књижевности.