ИМПЛИЦИТНЕ ВРЕДНОСТИ У ПРЕАМБУЛАМА УСТАВА НА СРПСКОМ И ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ: КРИТИЧКОПРАГМАТИЧКИ ПРИСТУП - Јанићијевић, Марко (Наслеђе, 2013)
Вредности већином нису експлициране у тексту, већ су подразумеване, тј. имплициране. Са становишта критичке прагматике овај рад се бави имплицитним вредностима, које открива анализом пресупозиција, семантичких импликација, импликатура и сродних појава у преамбулама устава Југославије 1963-1974, Србије 1990-2006, ЕУ (предложеног 2004) и САД. Идентификоване вредности повезују се са одговарајућим дискурсима заснованим на различитим социополитичким идеологијама. Преамбуле, како се показује, у прагматичкој су функцији легитимације доношења устава, при чему се ослањају на многе егзистенцијалне, пропозиционалне и вредносне претпоставке(термини из Ферклаф 2003) и сродне импликације релевантне за репродукцију и усађивање вредности. Путем номинализација и адјективизација, пропозиционалне претпоставке (радњи, процеса) представљене су као егзистенцијалне претпоставке (ентитета, својстава), што смо, аналогно „граматичкој метафори” (Халидеј 1985) назвали „прагматичком метафором”.