PROSTRIKTIVNE I RESTRIKTIVNE FONOMETAPLAZME U JEZIKU LIRSKE NARODNE POEZIJE CRNE GORE - Крстајић, Марина (Наслеђе, 2013)
U ovom radu autorka se bavi zastupljenošću i upotrebom prostriktivnih i restriktivnih fonometaplazmi u jeziku lirske narodne poezije Crne Gore. Rezultati do kojih je došla komparirani su sa stanjem zabilježenim u crnogorskoj govornoj i pisanoj tradiciji (prema monografijama i radovima o njima), kao i sa savremenim jezičkim stanjem i normom. Tako će istovremeno biti sagledane i zajedničke i diferencijalne crte jezika crnogorske lirske narodne poezije, crnogorskih narodnih govora i jezika pisaca koji su stvarali u 19. vijeku što omogućava kompletniji uvid u razvoj posmatranih jezičkih jedinica i kategorija.