НЕМОГУЋА, А ИПАК НЕОПХОДНА: СУБВЕРЗИЈА СИСТЕМА ВРЕДНОСТИ КРОЗ АФОРИЗМЕ - Лопичић, Весна (Наслеђе, 2013)
Популарност афоризмима обезбеђује оштроумна духовитост и друштвено-политичка ангажованост. Интелектуални увид кроз вербалну акробатику производи формулацију суштине чији је циљ веома често критика постојећег система вредности. Прихватајући став да је књижевност по својој природи увек критички усмерена ка евалуацији положаја човека у друштву, може се рећи да поред сатире афоризми најдиректније критикују неадекватност његовог положаја и подривају слабости система. Међутим, питање које се намеће јесте зашто је субверзија система вредности кроз афоризме суштински немогућа, ма колико била неопходна. Као корпус за илустрацију ставова изнетих у раду користиће се збирка Миодрага И. Лазаревића Никад немам оно што ми фали.