ШЕСТ КОРАКА НАПРЕД, ТРИ И ПО ХИЉАДЕ НАТРАГ: РИТАМ НАБОКОВЉЕВЕ МАШЕЊКЕ - Ћук, Љиљана (Наслеђе, 2014)
Први Набоковљев роман у опусу од шеснаест, најављује доминантну приповедачку стратегију писца – аналепсе које сондирају прошла времена. Ипак, главни јунак у евоцирању минулог не преплиће сегменте прошлости као што то чине потоњи Набоковљеви јунаци, односно скривени и мање скривени приповедачи. Контрола над сећањем, задржавање на детаљу, лагани покрет призваних слика, саботирање објективног времена у корист индивидуалног, обележиће наративно увремењавање свега што је Набоков написао после Машењке.