БРОЈИВОСТ ИМЕНИЦА ЗА ОЗНАЧАВАЊЕ ЕМОЦИЈА У ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ: ОСВРТ ИЗ УГЛА КОГНИТИВНЕ ЛИНГВИСТИКЕ - Ракић, Јелена (Наслеђе, 2014)
Из угла когнитивне лингвистике, апстрактни појмови метафорама се концептуализују као појмови из реалне, опипљиве стварности, што важи и за именице из домена емоција, које се у енглеском језику концептуализују или као тродимензионални ентитети у простору или као локације. Будући да се онтолошким метафорама апстрактни појмови конкретизују као материјални предмети, именице којима се означавају емоције јављају се и као бројиве и као небројиве, попут других конкретних именица. У овом раду указали смо на паралеле између концептуализације и језичке реализације именица којима се означавају емоције и градивних именица у енглеском језику. Како се градивним именицама означавају супстанце које, иако концептуализоване као небројиве, у стварности увек срећемо у некој одређеној количини, што омогућава њихово квантификовање и пребројавање, тако и именице за означавање емоција модификоване на одређени начин бивају концептуализоване као „сегменти” саме емоције, што омогућава њихово бројање.