АНАЛИЗА РОДА У РОМАНУ СРАМОТА Џ. М. КУЦИЈА - Достанић, Јелена (Наслеђе, 2014)
Овај рад се бави положајем жена у доба након добијања не зависности у Јужној Африци. Поред тога, циљ рада је и анализа односа између мушкараца и жена, белих и црних људи након периода колонизације. Рад се ослања на ауторитете постколонијал не теорије попут Саида и Бабе. Промена животних околности преокренула је некадашњи систем моћи и заменила улоге. Бели човек је сада принуђен да се навикне на то да више није господар, заштићен и супериоран, те да се лако може наћи и у улози слуге. Но, промена система моћи оставила је жене и даље маргиналном категоријом, која за своје парче слободе мора да се бори и против белог и против црног мушкарца. Стереотипи и традиционална учмалост опстају и не дозвољавају постојање ‘другости’. Сама и самостална жена у унутрашњости Јужне Африке осуђена је на терор већине.