ЛИК КРАЉИЦЕ АНЕ У ДРАМИ ОГЊЕНА КУПИНА ЈЕЛИЦЕ ЗУПАНЦ - Туцаковић, Снежана (Наслеђе, 2014)
Предмет анализе овог рада јесте лик Ане Комнине у Житију светог Саве Теодосија Хиландарца и модерној драми Огњена купина Јелице Зупанц. Посебна пажња је усмерена мотиву страдања због жене. Обликовање лика краљице Ане у Житију светог Саве надовезује се на уобичајену негативну представу о жени. Она је представљена је као главни кривац за Радослављево свргавање с престола. На адекватним примерима је показано да се Јелица Зупанц при уметничкој обради чувене приче о краљици Ани и у изградњи њеног лика умногоме ослањала на Теодосијево Житије. Комбинујући аутентичне историјске податке и детаље које пружа Житије, ауторка драме је створила једну од најупечатљивијих женских фигура у српској историјској драми.