КАКО ЈЕ НАСТАО МАМАЦ ДАВИДА АЛБАХАРИЈА: ИНТЕРТЕКСТУАЛНЕ РЕЛАЦИЈЕ РОМАНА МАМАЦИ ПИСАМА ИЗ ЛОГОРА ИЗ КЊИГЕ ЕСЕЈА ТЕРЕТ - Пантовић, Сања (Наслеђе, 2015)
У раду се анализирају интертекстуалне везе између романа Мамац (1996) Давида Албахарија и Писама из логора, објављених у књизи есеја Терет (2004). Анализиран је Албахаријев поступак при интерполирању документа у роман, при чему се појавност неестетског текста манифестује на нивоу алузије, псеудоцитата, али и експлицитне интертекстуалности. Разматраће се функција цитатности на датом примеру (аутореференцијалност), као и дијалошки однос према подтексту. Показаће се да су Писма из логора на битан начин утицала на формирање тематско-мотивског оквира романа Мамац (мотив кривице мајке, питање идентитета, архетип прогоњеног Јеврејина).