ТАБУИ И ЕУФЕМИЗМИ КАО ПРИМЕР КОГНИТИВНОГ КУЛТУРНОГ МОДЕЛА: СМРТ У СРПСКОМ И ШПАНСКОМ ЈЕЗИКУ - Георгијев, Ивана (Наслеђе, 2015)
У раду се полази од концепта когнитивних културних модела као знања које нам помаже да се унутар заједнице понашамо на друштвено прихватљив начин. Анализиран је појам смрти у српском и шпанском језику, односно еуфемистичке замене у виду метафора којe се у оба језика користе уместо поменутог табу појма. Циљ рада је да покаже да и српско и шпанско друштво деле исти когнитивни културни модел и виде смрт као табу због чега у оба језика постоје еуфемистички изрази о теми смрти. Прикупљене метафоре класификоване су у четири метафоричке категорије: 1) смрт је губитак, 2) смрт је крај, 3) смрт је путовање / смрт је одлазак и 4) смрт је сан / смрт је одмор. Утврдили смо да се и у српском и у шпанском језику користе исте еуфемистичке стратегије за избегавање директног помињања смрти (највероватније из страха који се налази у основи смрти као табу теме), што би значило да је на снази исти когнитивни културни модел. Може се закључити да је постојање бројних еуфемизама о смрти део културе српског и шпанског народа, последица секуларизације и модернизације српског / шпанског друштва, али и религијских уверења.